Fördelar med digitalradio

Digital eller analog radio - vad är skillnaden?

Skillnaden är stor mellan digital radio och analog FM-radio. I FM sänds en programkanal till exempel P3 på en bestämd frekvens för varje del av landet. En rikstäckande programkanal sänds därmed på flera olika frekvenser beroende på var i landet man lyssnar.

I digitalradio samlas flera program och tjänster i ett block på en frekvens. De programkanaler som ska höras över hela landet samlas i ett nationellt block, som då finns på samma frekvens i hela landet. Åker man på långtur i bil behöver man alltså inte ändra stationsinställningen på digitalradiomottagaren. Att sända programmen i block spar på frekvensutrymmet i luften. På så sätt blir det frekvenser över till nya radiokanaler.

Fördelar med digital radio

Radioprogram som sänds digitalt kräver mindre frekvensutrymme än om programmet hade sänts analogt. Det innebär att det blir plats för fler radiokanaler. På samma frekvensutrymme som en analog kanal kan 4-6 digitala kanaler få plats.
 
En digital radiosignal är också mer robust än en analog radiosignal och som lyssnare slipper man FM-utsändningarnas nackdelar i form av brus och knaster.

Digitalradio öppnar vägen för många nya spännande program och tjänster.

De nya digitala mottagarna har ett bildfönster där texter och bilder kan visas. Till exempel kan trafikinformationen i radion göras tydlig med hjälp av kartor, och nyhets- och musikprogram kan kompletteras med bilder. På displayen kan också visas programtablåer, topplistor, reklam, med mera.

Det som var bra i FM-systemet görs ännu bättre när radion blir digital.

Många FM-mottagare har RDS-funktion som gör det enklare att lyssna på radio. En av funktionerna i RDS heter "Programtyp" och innebär att radion kan leta upp till exempel pågående väder- eller nyhetssändning. Oavsett på vilken programkanal och frekvens sändningen sker. När man vill lyssna på programtypen "Sport" kan man precisera programsökningen till "Sport/fotboll" eller "Sport/hockey" och så vidare.

De digitala radiomottagarna har också möjlighet att lagra ljud för senare uppspelning. En nyttig funktion om nyhetssändningen börjar samtidigt som man måste koncentrera sig på trafiken. Spela in och lyssna senare.

Ladda ner  broschyren "Framtidens radio är digital" och läs mer