Standarden har sitt ursprung i ett europeiskt samarbete, men har fått fäste över stora delar av världen. Standarden för det digitala marknätet heter DVB-T där tilläggsbokstaven "T" står för terrester, det vill säga markbunden.

Komprimering 

I det digitala marknätet används för standard-tv (sdtv) två olika komprimerings-metoder för bild MPEG2 och MPEG4. MPEG4 är en mer effektiv komprimering i jämförelse med MPEG2, vilket möjliggör att flera programtjänster får plats. För MPEG2-kodade kanaler används ljud i formatet MPEG1, Layer II. För MPEG4-kodade kanaler används ljud i formatet HE-AAC. Den färdiga programsignalen består av olika strömmar för ljud, bild, text, text-tv, och potentiellt även dataapplikationer. Dataapplikationerna fungerar inte utan ett API (Application Programming Interface). Teracom använder Open TV som API.   Boxar och programkort   För betal-tv-kanaler använder operatören ett åtkomstkontrollsystem eller Conditional Access, CA. Systemet hanterar programkorten som styr vilka program eller tjänster som ska vara tillgängliga för tittaren, beroende på vilket abonnemang man tecknat sig för.   Digitalboxen måste vara konstruerad för att kunna hantera både DVB-T, Open TV och programkortet från Boxer med CA-systemet Viaccess.

Muxar  

Den digitaliserade programsignalen för en specifik programkanal komprimeras, krypteras och packas sedan samman med andra  programkanaler i en så kallad multiplex (mux). Den sammanlagda bandbredden för en mux är för DVB-T cirka 22 Megabit/sekund (Mbps).

Statistisk multiplexering

Programkanaler tar olika mycket plats beroende på vilket innehåll som sänds. Fyra programkanaler får plats i en Mux oavsett innehåll. För att få plats med fem eller sex kanaler kan "statistisk multiplexering" användas. Då utnyttjar man att olika program kräver olika bandbredd över tiden. Ett studioprogram med i huvudsak bilder på personer som pratar kräver inte lika stor bandbredd som en fotbollsmatch. Datorer beräknar i förväg hur mycket bandbredd kanalerna inom "Muxen" behöver och anpassar tilldelningen efter behov för att uppnå bästa kvalitet hos alla utsända kanaler. Beräkningarna görs på några hundradelars sekunder.

Normalt går ungefär 80 procent av kapaciteten till videoströmmen medan ljudet och text-tv tar tio procent vardera. Men det beror förstås helt på programbolaget och vilka program och tjänster de vill sända. Programbolagen kan fördela kapacitet för exempelvis interaktiva tjänster eller ljud. Ett musikprogram behöver kanske en större del av bandbredden till ljudet.

Relaterat

Hdtv formatet för de stora skärmarna

I och med att fler har stora platta bildsskärmar ökar kravet på bättre kvalitet på bild och ljud. En skärm på 40 tum och uppåt kräver en högupplöst bild för att helt komma till sin rätt.

Ni gör programmen, vi sänder ut dem

Tv-sändningarna som du vill att vi distribuerar hämtar vi upp från ditt företags studio. Sändningen paketeras sedan i Kaknästornet och sänds ut via våra master runt om i landet.