World Radio Day 2017 - Kaknästornet tänds i blått

Måndagen den 13:e februari står radion i fokus över hela världen. Mediet, som varje dag lockar 7 av 10 svenskar till lyssning, uppmärksammas av UNESCO genom firandet av World Radio Day.

I år riktar UNESCO strålkastarna mot radion som ett dynamiskt och kreativt media som har följt med i tiden. Radiomediet av idag erbjuder publiken nya vägar att engagera sig och interagera. I en värld där sociala medier och fragmentering kan sätta publiken i filterbubblor är radion unikt positionerad att föra samhällen samman och främja positiv dialog för förändring. Radio informerar oss och transformerar oss, genom underhållning, fakta och aktualiteter. “Having a radio means you are never alone – you always have a friend in radio”.

Radion är det massmedium som når den största publiken i världen och är som sådan central för såväl yttrandefrihet som fri tillgång till information. Radion är också den främsta informationskällan för allmänheten i nödsituationer och katastrof.

– På Teracom ser vi det som en av våra viktigaste uppgifter att alltid hålla radion igång. Sändarnätet och vårt rikstäckande förbindelsenät är utrustat med redundanta system och reservkraft, vilket gör att utsändningen av radio fungerar även vid strömavbrott och andra större kriser. Under åren har systemet visat sig kunna hantera påfrestande situationer i skarpt läge, till exempel har utsändningen av radio varit den enda distributionsform som fungerat när omfattande stormar eller skogsbränder slagit ut andra kommunikationsnät i stora delar av landet, säger Per G Borgå, produktchef för radio på Teracom.'

Fortsatt högt lyssnande med traditionell radioapparat och i bilen

Radiolyssnandet är fortsatt högt med en stabil trend. En genomsnittlig dag lyssnar 69 procent av befolkningen på radio. De flesta i befolkningen lyssnar på radio via en traditionell radioapparat, 39 procent. Lyssnandet via dator är 9 procent och 5 procent lyssnar via en mobiltelefon. Bilen (37%) och bostaden (37%) är fortsatt viktiga platser för lyssnandet. Lyssnartiden totalt är 81 minuter en genomsnittlig dag varav 9 minuter via Internet.

Blått Kaknästorn i kväll

På Teracom, som distribuerar FM-radio över hela Sverige, hyllar vi radion genom att låta Kaknästornet lysa blått, under kvällen/natten 13:e februari.

Mer om world radio day

Mer fakta om radiolyssnande från Nordicom

Mer om radio