Omfattande frekvensförändringar för tv-sändningar i norra Småland och delar av Östergötland

Tisdagen den 5 september genomför Teracom en omfattande frekvensomläggning från sändare i norra Småland och stora delar av Östergötland. Hushåll som tar emot tv via det digitala marknätet påverkas av förändringarna. Arbetet beräknas pågå mellan klockan 10 och 18.


Tisdagen den 5 september är det dags för norra Småland och stora delar av Östergötland att genomföra frekvensförändringar för tv. Under dagen mellan klockan 10 och 18 kommer det vara uppehåll och störningar i tv-sändningarna. Kommuner och orter som påverkas är Jönköping, Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vaggeryd, Vetlanda, Ydre, Boxholm, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, och Åtvidaberg.

I samband med denna omläggning kommer fri-tv-kanalen 24Corren byta utsändningsteknik vilket innebär att tittare med äldre utrustning kan behöva uppgradera sin utrustning för att kunna fortsätta ta emot den kanalen.

- Det är ett relativt stort område med många hushåll som tar emot tv via marknätet. Vi är dock väl förbereda och kommer gör allt vi kan för att det ska ske så enkelt och smidigt som möjligt för alla tittare, säger Marcus Hartmann, kommunikationschef Teracom.

Teracom genomför en frekvensomläggningi marknätet för att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet i enlighet med ett regeringsbeslut. Omläggningen säkrar att tv-tittarna har tillgång till samma kanalutbud som tidigare.. Arbetet, som inleddes i mars 2016, innebär att frekvenser för tv-sändningarna i marknätet byts och därför behöver tittare som tar emot tv-sändningar via det digitala marknätet med egen antenn göra en kanalsökning efter klockan 18.

- Det känns bra att vi kan säkerställa att tittarna får tillgång till lika många tv-kanaler även efter frekvensomläggningen, säger Marcus Hartmann.
Mer information och fakta om arbetet och varför det genomförs finns i bilagor till detta pressmeddelande.