Nya frekvenser i sommarstugan

Har tv-bilden blivit svart i sommarstugan sedan förra gången du var ute? Lugn, det är inte pixlarna som har slocknat, det är bara frekvenserna som har ändrats under Teracoms intensiva arbete med utrymningen av 700-bandet. Mhz frågade Antenn-Hasse hur kanalerna hittas igen.

Om tv-bilden är svart trots att allt är rätt kopplat beror det sannolikt på att tv:n automatiskt slår på de gamla kanalerna. Efter utrymningen av 700-bandet finns det inte längre några program på de frekvenserna.

Steg 1: Inbyggd eller separat box

Ta reda på om du har separat digitalbox eller inbyggd box i tv:n.
Du som har ip-tv, eller parabol-tv påverkas inte av migrationen.

Steg 2: Är allt ok?
Starta tv:n och se till att både den och fjärrkontrollerna är ok.

Steg 3: Hitta menyn
Du som har separat digitalbox tar reda på var du hittar boxen i tv:ns meny. Troligtvis är den inkopplad i en av HDMI-ingångarna och du hittar därför digitalboxens meny under ”Source” på tv-kontrollen.
Om du har boxen inbyggd i tv:n går du till tv:ns meny.

 

Steg 4: Återgå till fabriksinställning
Oavsett om boxen är inbyggd eller separat väljer du rubriken installation i menyn. Där väljer du funktionen ominstallation eller fabriksinställning. Tiden för ominstallationen varierar och kan ta upp till fem minuter.

OBS:
Det räcker inte att söka om kanalerna. Om man söker nya kanaler kan minnet i tv:n säga att de kanaler som man söker redan finns och därför inte söker om dem.

 

Steg 5: Klart!
Efter ominstallationen är allt gammalt minne raderat och alla konflikter ska vara borta. Nu ska allt vara klart och Teracom/Boxer har lagt kanalerna på sina rätta platser.

Om du fortfarande har problem efter detta, ring Teracoms support. Om problemet kvarstår efter den hjälp du får där, kontakta en lokal installatör som får komma ut och hjälpa dig. Se till att anlita en CANT-auktoriserad (Godkänd av Centrala antennföreningen) installatör, du hittar din närmaste här på CANT:s hemsida.


Så ser du om batterierna i fjärren är ok

Öppna mobilens kamera. Titta på fjärrkontrollens IR-öga genom kameran samtidigt som du trycker på fjärrkontrollens knappar. Till skillnad från med blotta ögat kan du genom kameran se infraröd strålning som ligger inom våglängdsområdet 0,75 μm till 1 mm. Kan du se ett rött ljus från fjärren genom kameran så är batterierna ok.