Guide till bästa radion som håller dig uppdaterad i krisläge

En fungerande radio är a och o för att få information vid en kris. Slås all elektricitet ut behöver du ha säkrat upp med en radio som drivs med alternativa energikällor. Vi listar bästa valen av beredskapsradio.

​I dag förlitar vi oss på de elektriska prylar vi har i hemmet. Du är van att titta på teve när du vill, ladda din telefon, och leva i ett modernt elberoende hem. Men vad gör du vid ett strömavbrott? Och vad händer om en kris skulle slå ut all elektricitet under en längre period? Då är det viktigt att ha en backup för att kunna informera dig om läget. Det du behöver är en fungerande radio som drivs av batteri, vev eller solceller.

Tänk dig att en storm drar ner träd och elledningar och du blir fast hemma utan internet, ström och kontakt med telefonnätet. I dagens sårbara teknikbaserade samhälle behöver vi som individer förbereda oss för olika scenarier, exempelvis naturkatastrofer eller effekter av klimatförändringar. Dessutom har vi en försämrad säkerhetspolitisk situation där Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) gjort bedömningen att Sverige står under en förhöjd hotnivå under 2018. Inom ramen för denna hotnivå ryms att terrorattentat kan ske under året. Samtidigt har många i dag en låg kunskap om hur vi ska agera vid höjd beredskap.

Ställ in din radio på beredskapskanalen P4

Ett sätt du kan förbereda dig på är att öka din kunskap och bli medveten om risker som kan inträffa. Det är också viktigt att vara praktiskt förberedd för att känna dig mentalt förberedd. Oro, osäkerhet och handlingsförlamning är effekter som du kan drabbas av om du känner att du inte har kontroll över din situation. Genom att trygga försörjningen av information kan du känna dig mindre sårbar och kan fokusera på annat. Därför är det bra och tryggt att ha en radio i hemmet som inte kräver el.

Med radion väl på plats ställer du in frekvensen för Sveriges Radio P4. De 25 lokala kanalerna är så kallade beredskapskanaler, som har särskilt ansvar att informera allmänheten vid kris eller större störningar. Är det ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, går det också ut och bryter vissa privatradiokanalers sändningar så att meddelandet ska nå så många som möjligt.

Olika typer av beredskapsradio

Vevradio

Radio som kan laddas via inbyggd dynamovev. Perfekt för krisberedskap, men passar också för fjällvandring, sommarstugan, båten, eller där det inte finns tillgång till ström.
Se exempel

Batteridriven radio

Det finns ett stort urval mindre radioapparater som är portabla och drivs med batteri hos de flesta återförsäljare. Många elnätsdrivna radioapparater har också möjlighet att drivas med batteri. Sedan finns det alternativ som är riktigt små och perfekt för krisberedskap och krislådan.  Sangean SR35 är en pålitlig radio som går länge på vanliga AA-batterier, har en manuell frekvensratt och hörlursuttag. Glöm inte att bunkra upp med passande batterier!
Se exempel

Solcellsradio

FM-radio kan också laddas via solpanel. Det finns alternativ som också har inbyggt uppladdningsbart batteri och inte behöver vanliga batterier. Extrafunktioner kan inkludera LED-ficklampa, klocka, uttag för hörlurar. Denna variant kan också vara en idé för båten eller campingen.
Se exempel

Kombinationsradio

I dag finns radioapparater som kombinerar vev med solljus och USB. Det finns flera enkla och funktionella varianter med AM/FM-radio. Många har också ficklampa och kan ladda mobiltelefoner via USB.
Se exempel

Bilen

Sist men inte minst en "beredskapsradio" som väldigt många har tillgång men ofta glömmer är bilradion! Den har batteri med mycket lång driftstid och finns det bränsle i tanken går det hålla batteriet laddat ännu längre.