Avbrott på samtliga tv-kanaler i södra Småland och på Öland 3 oktober

Tisdagen den 3 oktober genomför Teracom en omfattande frekvensomläggning från sändare i södra Småland och på Öland. Hushåll som tar emot tv med egen antenn via det digitala marknätet påverkas av förändringarna. Arbetet beräknas pågå mellan klockan 10 och 18.

Tisdagen den 3 oktober är det dags för södra Småland och Öland att genomföra frekvensförändringar för tv. Under dagen mellan klockan 10 och 18 kommer det vara avbrott och störningar i tv-sändningarna. Kommuner och orter som påverkas är bland annat Alvesta, Lessebo, Ljungby, Värnamo, Uppvidinge, Växjö, Älmhult, Emmaboda, Kalmar, Högsby, Nybro, Mönsterås, Mörbylånga, Torsås och Borgholm.

Berör alla hushåll med tv-antenn

Frekvensomläggningen berör alla hushåll som tar emot tv via marknätet med en vanlig tv-antenn. Det gäller både de som enbart tittar på fri-tv-kanaler och de som har betal-tv-abonnemang via Boxer.

Om man bor i ett flerfamiljshus och har kabel-tv, tittar via satellit eller iptv berörs inte det enskilda hushållet.

Däremot måste fastighetsägare, eller den som ansvarar för fastighetens tv-nät och som nyttjar marknätets tv-signaler, ändra i mottagningscentralen så att marknätets programutbud kan tas emot efter frekvensomläggningen.

- Det är ett relativt stort område med många hushåll som tar emot tv via marknätet. Vi är dock väl förbereda och kommer gör allt vi kan för att det ska ske så enkelt och smidigt som möjligt för alla tittare, säger Marcus Hartmann, kommunikationschef Teracom AB.

Teracom AB genomför en frekvensomläggning i marknätet för att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet, och för att säkerställa att tittarna ska få samma utbud som idag. Arbetet, som inleddes i mars 2016, innebär att frekvenser för tv-sändningarna i marknätet byts och därför behöver tittare som tar emot tv-sändningar via det digitala marknätet med egen antenn göra en kanalsökning efter klockan 18.

- Det känns bra att vi kan säkerställa att tittarna i det digitala marknätet får tillgång till lika många tv-kanaler även efter frekvensomläggningen, säger Marcus Hartmann.