Frågor och svar om RDS

Vad är RDS?

RDS betyder Radio Data System och går ut på att samtidigt som radioprogrammet sänds skickas extra information ut till radion i bilen i form av data. Exempelvis, om du kör bil mellan Göteborg och Malmö behåller RDS inställd programkanal hela vägen, RDS växlar automatiskt till den sändare utmed färdvägen som sänder önskad kanal.

RDS visar även vilket programnät du lyssnar på exempelvis Radio Stockholm.

RDS-systemet är en världsstandard och utvecklas vidare såväl på sändar- som på mottagarsidan.

Vilka programtyper håller RDS reda på?

RDS håller reda på vilken typ av radioprogram som just nu sänds i varje radiokanal. De programtyper som finns i RDS visas i nedanstående lista:

Nyheter, Väder, Aktuellt, Ekonomi, Info För barn, Sport, Sociala frågor,
Utbildning, Andliga frågor, Teater, Telefonväkteri, Kultur Resor & semester,
Vetenskap, Fritid & hobby, Underhållning, Jazzmusik, Popmusik, Countrymusik, Rockmusik, Nationell musik, Lättlyssnat, Gamla godingar, Lätt klassiskt, Folkmusik, Klassisk musik, Dokumentärer, Övrig musik 

Hur gör jag om jag vill lyssna på en och samma P4 station när jag reser mellan två städer i olika län?

Visst kan det vara irriterande med dessa eviga ”översökningar” till andra lokalstationer som är en del av SR:s rikstäckande P4-nät. För att råda bot på detta problem (på dagtid när SR sänder lokala program), måste man leta reda på en funktion på bilradio.

Funktionen kallas LOC, Local, REG, eller Regional, det finns två valbara lägen för denna funktion ON, eller OFF. Är OFF invalt betraktar mottagaren alla P4 stationer som ett stort sändarnät, och översökning tillåts till angränsande lokala P4-stationer.

Är däremot inställningen (LOC) ON kommer radion bara att hoppa till de stationer som ingår i den valda lokala stationens sändare. Tyvärr kan det vara svårt att hitta denna funktion på många mottagare. Titta även i handboken till mottagaren eller tala med den som sålt mottagaren till dig.