Vad behövs för att jag ska kunna titta på hdtv?

  • En hd-ready tv
  • En digitaltv-mottagare som klarar DVB-T2 (och MPEG4)
  • Hdmi-kabel mellan digitaltv-mottagare och tv
  • Rätt typ av takantenn eller inomhusantenn beroende på vilken sändare du tar emot från.
  • Om du vill kunna se hela utbudet förutom SVTs kanaler krävs ett abonnemang hos Boxer.

Vad innebär hdtv-lanseringen för mig som tar emot tv-signalen med en vanlig tv-antenn?

För de kanaler du har idag, ingenting. Du kan fortsätta titta som vanligt. Vill du se kommande hdtv-kanaler i marknätet kommer du att behöva ha en digital-tv-box eller en tv med MPEG-4-mottarare och som klarar den nya tekniken DVB-T2.

Behöver jag byta ut min takantenn för att titta på hdtv?

De flesta behöver inte byta antenn. Men om du bor i ett område där nät 7 sänds på en VHF-kanal (kanal 5-10) behöver du en antenn som klarar VHF-kanalerna (gamla TV1 i vissa områden). Har du kvar en VHF eller VHF/UHF-kombiantenn bör du klara dig med den.

Jag bor i ett område där hdtv kommer att sändas i VHF – måste jag köpa en ny antenn nu?

Antenner liksom all annan teknik åldras och slits. Om du inte har en kombinerad antenn måste du köpa en antenn som klarar att ta emot även VHF-signalen. Antennen sätts bredvid UHF-antennen. Sitter det uppe en gammal VHF-antenn kan du först prova och se om den fungerar.

Vilka kommer att kunna se DVB-T2-sändningar?

Alla som tar emot tv med en vanlig antenn och har en box eller tv med en DVB-T2-mottagare. Planen är att så många som 70 procent av befolkningen ska ha tillgång till hdtv via marknätet under 2010 och upp till 90 procent till sommaren. Därefter sker en gradvis utbyggnad mot nationell täckning till OS 2012.

Ska DVB-T2 lanseras i hela Norden?

I Sverige och Finland finns beslut om kanaler med DVB-T2. Den digitala tekniken utvecklas ständigt och det är naturligt att efterhand använda ny teknik. 

Vilka kanaler kommer att sändas i hdtv?

Totalt har nio kanaler fått tillstånd att sända hdtv i marknätet. Sveriges Television fick två tillstånd av regeringen och kommer att sända SVT1 HD och SVT2 HD. Dessa är fri-tv-kanaler och kan ses utan abonnemang. Ytterligare sju kanaler har fått tillstånd av Myndigheten för Radio och TV.

Om jag inte vill ha några hdtv-kanaler behöver jag göra något då?

Är du nöjd med de kanaler du har idag behöver du inte göra någonting.  Du kan alltså fortsätta titta på kanalerna med din befintliga box eller inbyggda mottagare.

När börjar de nya boxarna att säljas?

DVB-T2-mottagare finns i handeln sedan september. Alla DVB-T2 mottagare är bakåtkompatibla och klarar att ta emot alla tv-sändningar i marknätet.

Vilken box eller platt-tv behöver jag för att kunna se hdtv?

För att kunna se hdtv i marknätet behöver du en box eller platt-tv med DVB-T2 mottagare.

Jag har en ny platt-tv med inbyggd mottagare för MPEG4 där det står att den kan ta emot marksänd digital-tv. Vad ska jag göra för att kunna se hdtv via marknätet i framtiden?

Om din tv inte har en inbyggd DVB-T2 mottagare behöver du en digitalbox med DVB-T2 för att kunna se hdtv.

Kommer det att finnas boxar som fungerar exempelvis till min husvagn eller båt, det vill säga som drivs med 12 volt?

Det kommer det med all säkerhet att finnas den typen av boxar.

Vilken upplösning har hdtv?

Hdtv finns idag något förenklat i tre format: 1080p, 1080i samt 720p, vilka är namngivna efter hur många horisontella linjer bilden innehåller. I marknätet kommer 720p uteslutande att användas, vilket bildkvalitetsmässigt är likvärdigt med 1080i men möjliggör en mer effektiv bildkompression.

Bokstaven i står för interlaced scannad ("sammanflätad" det vill säga halvbildssystem) och p står för progressive scannad (progressiv, eller icke sammanflätad, det vill säga helbildssystem). 1080p och 1080i motsvarar upplösningen 1920×1080 pixlar och 720p är 1280×720 pixlar. För utsändning till konsumenter används idag två olika format: 1080i och 720p.