Teracoms frågor under Almedalen 2018

Almedalsveckan är just överstånden, och jag tänkte dela med mig av några reflexioner. Det är valår i år, vilket alltid höjer temperaturen. Alla partiledare var på plats och det var även i år över 4 000 seminarier i det officiella programmet. En växande trend är att fler och fler seminarier och samtal webbsänds, och ofta ligger kvar för att kunna ses i efterhand.

Försvarsfrågor i topp på agendan

Jag vill börja med att lyfta fram två paradoxer. Den första paradoxen är att säkerhets- och försvarsfrågor var hetare än någonsin så länge jag kan minnas – men samtidigt valde arrangörerna bakom den ”Försvarspolitiska arenan” att lägga ner den verksamheten, så seminarier på området fick husera på andra platser. Det är nog egentligen naturligt, om man tänker efter. Ju mer ”heta” och ”efterfrågade” seminarier om säkerhets- och försvarsfrågor är, desto mindre är behovet av att lyfta fram dem i ett samlat koncept.

Den andra paradoxen är att även om det är fler frågor ”på högkant” som rör Teracoms verksamhet, så valde Teracom att inte göra något eget seminarium eller rundabordssamtal. Vi har ju tidigare under våren gjort två profilerade seminarier som ägt rum i Stockholm och som har webbsänts.

Public service-utredningen

Flera seminarier handlade om det som är och förblir vår största verksamhet: logistiken bakom utsändningen av Public Service. Sålunda var det många som ville debattera Public Service-utredningen som ju avlämnade sitt slutbetänkande för bara ett par månader sedan. Att Public Service där föreslås få en ny finansiering kan knappast ha undgått läsarna. I stället för att ta in en särskild avgift baserad på innehav av TV-apparat, så föreslås en öronmärkt avgift via skattsedeln från samtliga medborgare. Det ger en långsiktig trygg finansiering, men väcker principiella frågor vilket vi märkte i Almedalen.

Kriskommunikation och fake news

Sedan fanns det några seminarier om kommunikation vid kriser, och det fanns ett särskilt ”blåljustält” där flera sådana seminarier hölls. Själv var jag bl.a. inbjuden att tala som paneldeltagare i ett samtal om krisberedskap, och fick tillfälle att visa min vevradio – en symbol för krislådan som alla bör ha hemma, och för vår beredskap på individnivå.

En fråga som trendade starkt i Almedalen är den om fake news och påverkansoperationer – särskilt kopplat till riksdagsvalet i september. Jag har skrivit om sådana frågor tidigare, Påverkansoperationer någon testar oss, Ryskt presidentval - given utgång? Åtal mot ryska privatpersoner för påverkanskampanjer och Säkra val – grund för demokrati