I ett knappt år har jag skrivit blogginlägg för Teracom. Det har varit ett nytt sätt för oss att kommunicera, och fokus har varit säkerhetsfrågor i bred bemärkelse, kopplat till vårt samhällsuppdrag inom säker kommunikation för statliga intressen – såsom blåljusnät, utsändning av Public Service, och VMA-systemet (”Hesa Fredrik”). Nu har det blivit dags för mig att gå vidare i karriären och möta nya utmaningar, så det här blir min sista bloggpost. Jag kan redan nu skingra eventuell oro – bloggen kommer finnas kvar och min efterträdare får presentera sig själv kommande veckor.

Under det år jag skrivit på bloggen har jag tagit upp ett brett spektrum av ämnen och frågeställningar med koppling till krisberedskap: allt från säker kommunikation, krislådor och försörjningsfrågor till djurens roll när krisen kommer och hur vi på Teracom arbetar utifrån våra ansvarsområden. Gemensamt för inläggen är utgångspunkten i krisberedskap och totalförsvarsfrågor. Det vill säga, frågor som ligger nära Teracoms verksamhet – och som ligger mig varmt om hjärtat.

För om vi ska ha en robust och effektiv krisberedskap i Sverige måste alla delar av samhället jobba tillsammans. En viktig insikt som jag hoppas ha förmedlat med mina inlägg är att allt hänger samman, och om vi inte lyfter helheten kommer inte krisberedskapen bli god nog. Ni känner säkert till det gamla talesättet om att ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.

Det har hänt mycket under ett års bloggande. Och om jag får önska något om läget ett år framåt, så hoppas jag att vi har en än mer gedigen debatt i Sverige om säkerhetsfrågor på olika sätt i samhället – samt att vi har fått sätta ”spaden i marken” i att planlägga, bygga och drifta efterträdaren till Rakel-systemet, framtidens blåljusnät.

En sak jag har lärt mig under året som bloggare för Teracom är att olika typer av inlägg engagerar olika mycket. Helt klart är att frågan om beredskap och kontanter skapade ett otroligt engagemang, framförallt i våra sociala kanaler. Internet of Things är en annan sådan fråga som många är intresserade av. Däremot tror jag vi får jobba lite för att öka intresset kring totalförsvar och lagerkapacitet (läs mer om det här, det är intressant!).

Följ gärna Teracoms Facebook-sida, Twitter-konto eller Instagram så kan du vara med i framtida diskussioner.

Hur som haver. Jag vill tacka alla som hört av sig med frågor och synpunkter. Det har varit mycket givande, och jag hoppas att vi ses i andra sammanhang!

Väl mött!

Marcus Hartmann