Hybridkrigföring

Hur kan vi se till att maximera vår trygghet, och vår förmåga till respons mot hot mot vårt samhälle?

Det svaret kan vi bara ge om vi först funderar över hur den moderna tidens hot ser ut. Hybridkrig, eller ”sjätte generationens krig” som det ibland kallas, är beteckningen på den situation då någon antagonist angriper vårt samhälle på flera olika sätt samtidigt. Det kan vara ett traditionellt väpnat angrepp jämte en cyberattack, en avancerad kampanj med ”fake news” och ryktesspridning, en terrorhandling på annan plats, osv. Säkerhetsexperten Katarina Tracz, chef vid tankesmedjan Frivärld, pratade om detta när Teracom bjöd in till ett modererat samtal för en dryg månad sedan. Seminariet kan ses här. Katarina Tracz hänvisar bl.a. till den svenske forskaren Oscar Jonsson vid King's College som är en framstående expert på just den här frågan.

Varför är analys av hybridkrig av betydelse för statens bolag för säkra kommunikationer, Teracom? Vi är en del av totalförsvaret, genom den roll vi spelar i att stå för säker utsändning av ”real news” via Public Service (Sveriges Radio och Sveriges Television), men också genom vår roll i att ratta civilförsvarets eget kommunikationssystem Rakel. Vi har också varit en av de starkaste förespråkarna för att vi som samhälle behöver bygga nästa generations blåljuskommunikation. Vi kan som statligt bolag göra vårt jobb lite bättre, och därmed bidra till att göra blåljusutryckningar lite effektivare, och vårt samhälle lite tryggare, om vi är en del av samtalet om hur hoten mot samhället ser ut.

På det här temat skulle jag rekommendera några andra intressanta källor. Försvarshögskolan släppte i slutet av förra året en rapport om hybridkrig som jag finner intressant och som är publicerad här. Dessutom rekommenderar jag ett seminarium i februari där NATO:s biträdande generalsekreterare Rose Gottemoeller höll ett anförande om synen på hybridkrig, vid ett seminarium i Bryssel arrangerat av German Marshall Fund. Anförandet kan ses här.

Marcus Hartmann, kommunikationschef