Antennbyte på 200-meters höjd

Ett tv-antennbyte kan låta odramatiskt för gemene man. Men om antennen väger fyra ton och sitter i toppen av en 225 meter hög mast, krävs extraordinära insatser. Följ med på antennbyte i Vedyxa, med inhyrd specialhelikopter inför publik på plats och i direktsänd tv.

Luftdraget från rotorn river upp gräs, damm och smågrus som sprutar längs marken och över tekniker, journalister och de grannar som tagit ledigt tillsammans med hela familjen för att vara med om när högmasten i Vedyxa strax öster om Uppsala ska få sin 30 år gamla tv-antenn utbytt mot en ny.

För att klara utrymningen av 700 MHz-bandet och övergången till nya frekvenser behöver vissa av antennerna som sänder ut digital-tv-signalen ersättas med nya. En av dem är antennen som sitter i toppen av den 225 meter höga masten i Vedyxa. Det är andra gången som en sådan här antenn byts ut inom Teracom, den första var i Västerås för fem år sedan.

Igår hindrade ett oväder besättningen att flyga hit från sin bas i Norge. Super Puma-helikoptern från norska Airlift är den enda i Norden som är stark nog att lyfta med den fyra ton tunga antennen hängande under sig. Men till slut lättade åskmolnen och helikoptern kunde ta sig till Uppsala under kvällen.

Exakt precision i masttoppen

Förberedelserna har pågått i månader men själva lyftet är över på ett par timmar. Tekniker har under morgonen skruvat loss nästan alla bultar som håller den gamla antennen på plats. De sista lossas först när helikoptern hovrande ovanför masten har krokats i och är beredd att ta över lasten.

Genom två av hålen i flänsen där bultarna som fäster den nya antennen ska sitta är två vajrar trädda. Vajrarna är märkta med norr och söder och uppe i masten och de hål som just de bultarna ska fästas i sitter motsvarande märkning.

– Metoden går ut på att montörerna uppe i masten fångar in vajrarna när helikoptern kommer med antennen och trär dem genom bulthålen där antennen ska sitta. På det sättet guidas antennen ner till sin exakta position, säger Johannes Bergfeldt på Intensa, som levererar både antenn, cylinder och monteringstjänst som en totalentreprenad.
Sedan sänker helikoptern långsamt ner antennen tills den står på plats på adapterringen. Åtta bultar dras snabbt åt av personalen i masttoppen och sedan ger den ansvarige klartecken åt besättningen att koppla loss lasten.

Livesändningar

Under hela morgonen och förmiddagen sänder SVT Uppsala live på nätet och lokaltidningen UNT både filmar och fotograferar för webb-tv inslag och artiklar i tidningen och på nätet.

– Själva lyftet är en spektakulär händelse och antennbytet påverkar ju många i Uppland, eftersom vi använder reservsändare med något lägre effekt och delvis annan spridning medan vi genomför själva bytet, säger Dan Larsson, projektledare för antennbytet.

Andra gången i Sverige

På grund av den nya antennens konstruktion uppstår ett mellanrum mellan de kablar, så kallade feeder, som leder upp signalen från sändarna och inkopplingspunkten i den nya antennen.

– En av de första åtgärderna så snart antennen sitter fast är därför att koppla ihop den med hjälp av två förlängningsbitar, säger Martin Litnäs, projektets teknikspecialist.
Sedan måste kablarna mätas in, vilket sker i samverkan mellan personal uppe vid antennen och nere på stationen. På grund av ändrade feederlängder måste man också anpassa de kopparrör som kopplar ihop feedrarna med combinerkedjan.

– Nere på stationen kommer vi göra en mekanisk anpassning av rörlängderna så att de två antennhalvorna kommer i rätt elektrisk fas relativt varandra, inräknat de förändrade feederlängderna, säger Martin Litnäs.

Att byta antenn på det här sättet har bara gjort en gång tidigare, i Västerås. Men det tyska monteringsteamet har gjort det många gånger.

– De använder en väl inarbetad arbetsmetod men det som är lite spännande idag är att de aldrig tidigare har arbetat med det här helikopterteamet, säger Martin Litnäs.

När feedrarna är inkopplade och hela systemet inmätt kan man driftsätta det nya antennsystemet för en liten provkörning.

– Därefter gör vi en kort avbrott för att se att allt allt är okej. Antennen är testad innan den lyfts på plats man vi vill dubbelkolla att ingenting har hänt med den under transporten och monteringen, säger Martin Litnäs.

Antennen återvinns

Den röda och vita cylindern är gjord av förstärkt glasfiber av ett företag i Tyskland som är specialister på att laminera glasfiber. Alla stegar och balkar som sitter i närheten av antennerna på insidan är gjorda av glasfiber för att inte påverka strålningsdiagrammet.

Som en del av Teracoms hållbarhetsarbete återvinns den gamla cylindern. Därför ska den nu fraktas ner till Tyskland för att uppgraderas och hamna i en annan mast i framtiden.

– Bland annat ska de klistra in kopparringar för att göra cylindern osynlig för antennen samt ersätta flertalet metalldelar med glasfiberdelar för att konstruktionen bättre skall kunna möta framtidens behov, säger Martin Litnäs.

Se filmat inslag på sidan om Service

Fakta

Eurocopter AS332,Super Puma
Roll: Tung helikopter
Besättning: 2 personer

Dimensioner

Längd: 16,29 m
Höjd: 4,6 m
Rotordiameter: 15,6 m

Vikter

Tom: 4 460 kg
Maximal startvikt     
med invändig last: 9 000 kg
med hängande last: 9 350 kg

Prestanda

Motor: 2 × Turboméca Makila 1A2
Effekt: 1 357 kW (1 819 hk)
Maximal hastighet: 278 km/h
Stridsräckvidd: 831 km
Maximal altitud: 7 200 m
Stigförmåga: 492 m/min


Text & Foto Ola Jacobsen