Teracoms panel Mhz 2, 2016

"Grillen, det är semester och njutning. Den ska alltid vara med.” säger Urban Allberg. Läs vad resten av panelen önskar för prylar till sommaren.

Panelen består av:

  • Erik Westling, Produktchef Förbindelser
  • Håkan Axén, Produktchef Tv
  • Per G Borgå, Produktchef Radio
  • Marie Serenius, Produktchef Media Gateway och Media Transport
  • Bengt Nilsson, Produktchef Service & NOC
  • Urban Allberg, Produktchef inplacering och datacenter

Samtliga är från Teracom

Vad är på gång inom ditt område just nu?

Erik Westling: Vi säkerställer att vi har nödvändiga produkter inom transmissionsportföljen för att möta nya kundbehov från de datacenter som Teracom etablerar. Vi tar fram ett wholesale erbjudande och en ny L3 produkt.

Håkan Axén: Utrymningen av 700 MHz-bandet. Planering och utförande av en ny nät- och frekvensplan som möjliggör samma antal programtjänster och samma grad av regional nedbrytning har pågått länge och så här långt gått enligt plan.

Per G Borgå: En migrering av Sveriges Radios ljudkontribution till moderna IP-förbindelser via vårt rikstäckande och robusta DTM-nät. Samtidigt byter vi äldre ljudkodare mot modern teknik med förbättrad ljudbild, som en del av vår modernisering av FM-nätet. Nyligen etablerade vi signalkedjan för tre nya utsändningstjänster och på rekordtid, så att MTG radio kunde lansera tre nya kanaler. Många roliga leveranser just nu med andra ord!

Marie Serenius: Det är febril aktivitet med många spännande projekt. Vi säkrar tillgången på programsignaler och förbindelser inför OS. Vi hjälper också kunderna med den mer konplexa miljö där traditionell broadcasting, OTT och streaming allt mer går ihop.

Bengt Nilsson: Det är mycket det ... Vi ser ständigt över effektiviteten i pågående leveranser för att skap en bra grund för serviceprodukten. Parallellt med det breddar vi oss, både med ny paketering av produkter och i samspel med andra produkter inom Teracom.

Urban Allberg: Vi jobbar med projekt Datacenter i Kaknäs och står i startgroparna för att ta detta ett steg till, så att vi är förberedda på när ännu fler kunder kommer. Tre kunder har redan flyttat in: Net1, Com Hem och Magine. Flera ärpå väg under hösten. De mer allmänna delarna och basbehoven i Datacenter, som Meet Me Room och Carrier Room, är etablerade. Nu kompletterar vi även med viss utbyggnad av kraft och kyla inför de kommande behoven.  

Vilken pryl, existerande eller dröm, önskar du att du hade på semestern?

Erik Westling: Med fjolårssommaren färsk i minnet så hade en doppvärmare för svenska sjöar inte varit helt fel.

Håkan Axén: Om jag inte får tag i en fjärrkontroll för regn och solsken, så satsar jag nog på att införskaffa mig en robotgräsklippare.

Per G Borgå: Jag planerar semester utomlands i år och skulle gärna köpa ett abonnemang så att jag kan kika på ViaPlay, SVT play och EM-slutspelet i fotboll.

Marie Serenius: Jag skulle verkligen behöva en solcellsladdare så att jag kan fortsätta lyssna på ljudböcker i hängmattan i sommar, utan avbrott.

Bengt Nilsson: Kommer inte på något, har alla prylar jag behöver på semestern. Vill bara ägna mig åt familjen samt resa runt lite.

Urban Allberg: Grillen, det är semester och njutning! Den skall alltid vara med, liksom mobilen.

Svenskarna i allmänhet är inte så förberedda på katastrofer. Hur ser det ut med din egen katastrofberedskap, var finns dina styrkor och svagheter?

Erik Westling: Ämnet hör till en del av vardagen, i och med kravet på Teracom som leverantör av samhällskritiska tjänster. Privat ser det annorlunda ut, i och med att vi i Sverige har varit förskonade från katastrofer så måste jag erkänna att detta inte tillhör vardagsdiskussionerna runt köksbordet. Givetvis håller jag mig dock uppdaterad om vad som sker i vår omvärld, för att därefter agera utifrån min familjs välmående och säkerhet.

Håkan Axén: Jag planerar för det värsta och hoppas på det bästa. Sätter mig närmast nödutgångarna när jag flyger, men tänker samtidigt att flyga är ju det säkrast transportmedlet som finns. Min styrka är nog att planera och ha god framförhållning. En svaghet är min muskelstyrka – om sådan nu skulle krävas i en katastrofsituation.

Per G Borgå: Vi hade nyligen två långvariga kraftavbrott i hemmet i Stockholm. Min beredskap bestod av hämtmat och köpeved från Statoil. På landet i Roslagen är vi mera vana vid kraftavbrott och har riggat med uppdragbar batteridriven radio, ficklampa, batteridrivet internetmodem från Net1, ett stort vedförråd, Bullens pilsnerkorv och gamla sällskapsspel från Alga.  

Marie Serenius: Jag tar som vana att kolla efter nödutgångar när jag är på nya ställen, som hotell och liknande. Men min stora svaghet är hemmamiljön där jag är van att det aldrig är strömavbrott.  Det jag speciellt tänker på är tillgången på färskt vatten.

Bengt Nilsson: Är lite si och så med det ... Har bättrat mig senaste åren dock. Från att endast innehaft brandvarnare till numera även brandfilt och brandsläckare! Har även ett oplanerat litet lager av konserver och några flaskor vin i källaren om man skulle behöva stanna inomhus någon vecka.

Urban Allberg: Jag är nog inte mer förberedd än någon annan, men styrkan ligger väl i att man aldrig är rådlös och är van att ta vara på mig själv och har vistats en del i naturen. När det gäller hemmet så kan jag glädja mig åt att jag har ett värmesystem som klarar sig utan el.

Vilket är tidernas bästa sommarprat enligt dig?

Erik Westling: För mig väger själva rösten på sommarprataren in i bedömningen, en intressant röst kan ta sig an vilket ämne som helst. Då jag har Värmlandsblod i ådrorna  hamnar självklart Lars Lerin högt upp på listan; värmländska när den är som bäst! Även Tom Aland placerar sig i toppen; en härlig berättarröst som jag växt upp med. Att han dessutom ägnade någon minut av sitt program åt Nacka Skoglund gör inte saken sämre, den grönvita religionen kan jag lyssna på när som helst. Även Anna Mannheimer och Peter Apelgrens gemensamma program var bra, inte för att jag lockas av göteborgska, men för att de är två sköna personer med härlig humor.

Håkan Axén: En av de sommarpratare som jag uppskattat mest är Fredrik Lindström. Han kan vara extremt rolig, samtidigt som han reflekterar över viktiga frågor här i livet.

Per G Borgå: Det finns många bra; Bengt Baron, Markus Näslund, Arash och Kjell Enhager var några favoriter förra året. Min svåger höll på att vinna omröstningen om lyssnarnas sommarvärd 2015 men föll på målsnöret. Jag får säga hans (ännu ej inspelade) program, det kanske ger pluspoäng och lugn och ro på det gemensamma landstället i år?

Marie Serenius: Det sommarprogram som verkligen knockade mig var Anja Pärsons program från 2012. Det glömmer jag aldrig.

Bengt Nilsson: Finns många bra. Kommer ihåg Jan Eliasson som gjort en imponerande resa i sitt arbetsliv.

Urban Allberg: Jag är inte någon hängiven lyssnare till programmet, men i bilen brukar vi försöka pricka in det. Sommar liksom radion som del i bilen gör att tiden flyter på bra. Tidernas bästa vet jag inte om jag vill ge mig på, men jag minns Thomas Di Levas sommarprat som var både roligt, helt utflippat och väldigt eftertänksamt. En komplett blandning!