Året var 1992

Vi kastar dig tillbaka till 1992 – året då Teracom grundades. Telefonen hade precis blivit mobil, public service hade fått sällskap i marknätet och World wide web var något alldeles nytt.

1992. För somliga känns det som en evighet sedan. För andra upplevs det som alldeles nyss. När vi tittar tillbaka på hur samhället såg ut för 25 år sedan blir det ändå tydligt att det har hänt en hel del, inte minst på teknikfronten.

På radion var det fortfarande inte tillåtet att sända reklam. Närradiostationerna hade kommit redan 1979 men de var reklamfria, eller rättare sagt, de skulle vara reklamfria, men många bröt mot förbudet. Till de mest olydiga hörde Radio Nova i Vagnhärad. I början av 90-talet började de trots förbudet att sända reklam. Teracoms föregångare Televerket svarade med att stänga ned sändningarna. Radio Nova var tyst i knappt två dygn innan reklamjinglarna ljöd igen. Utvecklingen gick uppenbarligen inte att stoppa. Samtidigt förberedde den borgerliga regeringen ett lagförslag som upphävde reklamförbudet och 1993 startade privat lokalradio på allvar.

Tv då? 1992 fanns tre nationella tv-kanaler. Vid sidan av Kanal 1 och TV2 började TV4 sända reguljärt via marknätet i mars. Utöver tv som varvades med reklaminslag lanserades nymodigheter som ”frukost-tv”, alltså nyhetsinslag varvade med lättsammare soffintervjuer – ett koncept som numera tillhör morgonrutinen för många svenskar.

Telefonkiosken hade sina absoluta glansdagar under 80-talet. Då fanns inte mindre än 44 000 kiosker runt om i landet. Även om den fortfarande var ett naturligt inslag i stadsbilden 1992, började förändringens vindar att blåsa. I stället för att betala med mynt började vi använda oss av telefonkort i plast som laddades med markeringar att ringa för. Utfasningen av myntautomater sparade resurser för Televerket som slapp åka runt och tömma kioskerna på mynt – dessutom undveks en hel del driftsstrul.

Parallellt började mobiltelefonen bli ett kommunikationsmedel som gemene man kunde bära med sig, om inte på fickan så åtminstone i väskan. 1992 lanserade Nokia världens första bärbara GSM-telefon, den vägde ”bara” ett halvt kilo. Tidigare hade man framförallt haft portabla telefoner i bilen och även om man rent teoretiskt kunde bära runt på dem så följde en flera kilo tung låda med luren. Snart skulle ”nallen” bokstavligen platsa i var och varannans ficka, i och med det fick telefonkiosken konkurrens på allvar, men det skulle dröja ända till 2015 innan den allra sista telefonkiosken försvann.

Den första webbplatsen på World wide web hade lanserats redan 1991. Swipnet, en del av Stenbecksfären, blev den första kommersiella internetleverantören i Sverige. Televerket föredrog att skicka information via ett alternativt system och tackade nej till ett nätverk baserat på IP. Televerket gjorde i stället ett försök att konkurrera med Swipnet och skapade den andra svenska internetleverantören, Tipnet. Tipnet blev dock ett kortlivat projekt – IP visade sig vara vägen att gå.

För att koppla upp dig på nätet 1992 krävdes ett modem och med nutida mått mätt, ett tålamod av astronomiska dimensioner.

Tillbaka till ett av Teracoms huvudområden: att sända ut tv till landets hushåll. 1992 krävdes en parabolantenn för att få in tv från hela världen, något som var få förunnat. Däremot kunde 100 miljoner människor världen över nås av svensk tv när Eurovision Song Contest sändes från Malmö isstadion. Och ser man till teknikutvecklingen kan vi bara instämma i orden som Christer Björkman sjöng från scenen: I morgon är en annan dag.