Grattishälsningar från hela Sverige

Kaknästornets födelsedag uppmärksammades runt om i hela Sverige. Från Ystad Allehanda i söder till NSD i norr hade alla artiklar om Kaknästornet. Nedan kan du se nyhetsinslag från SVT och TV4.

Se tv-kanalernas reportage här

SVT - Kaknästornet fyller 50 år
TV4 - Kaknästornet fyller 50 år

Kalas för Kaknäs!

Den 13 maj firades Kaknästornets 50-årsdag med stort kalas. Invigningen av tekniktornet skedde egentligen den 12 maj 1967, men vilken dag passar bättre för kalas än en lördag? På parkeringen nedanför Kaknästornet på Gärdet slog Teracom, som äger Kaknästornet, upp en festlig paviljong. Inne i tältet kunde besökarna se på film, testa VR-glasögon, fika, pyssla och mycket mer.

Nu fortsätter vi jubileumsåret här på denna sajt. Håll utkik efter fler händelser här och i sociala medier. Firandets officiella hashtag är #mittkaknäs

Aktuellt besöker Kaknäs 1967
Aktuellt besöker Kaknäs 1967
Barnens Kaknäs

50 år och 50 hammarhajar högt

Visste du att det tar 30 sekunder att åka 30 våningar upp i Kaknästornet? Kaknästornet ligger på Djurgården i Stockholm är stadens högsta byggnad. 155 meter högt, eller 170 meter om man räknar med antennen högst upp. Det är lika högt som 29 giraffer. Eller 50 hammarhajar.

Den 13 maj firar vi att Kaknästornet fyller 50 år med kalas vid tornets fot. I vanliga fall finns mycket kul att göra vid och i Kaknästornet som passar alla åldrar. Denna dag kan du studsa i hoppborgar, pyssla ditt eget Kaknästorn eller bygga det i lego och äta tårta, bland mycket annat.

Visa mer
Tornet i staden
Tornet i staden

Invigning med stil

Kaknästornet invigdes den 12 maj 1967 av Olof Palme, dåvarande kommunikationsminister. Han flankerades av Prinsessan Birgitta, den näst äldsta av ”Haga-sessorna” och Hjalmar Mehr, borgarråd. Mehr var en av de drivande krafterna bakom att Kaknästornet fick en publik del med restaurang. Han var i allmänhet en stark förespråkare för moderniseringen av Stockholm och drivande i rivningen av Klara-kvarteren. I Almstriden var han en av dem som initierade att almarna skulle rivas. Mehr var dock inte bara rivningsivrare utan mycket mån om att bevara och arkivera minnen, foton och annat. 

Visa mer

”Ett handfast, bergfast betongtorn behövdes det, för att inrymma all denna tekniska poesi.”

Bengt Lindroos, arkitekt

Må bästa Kaknäs vinna

Ta ett foto och ladda upp din bild på Instagram med taggen #mittkaknäs så är du med i tävlingen om att vinna en snygg t-shirt. Antingen besöker du Kaknästornet eller så skapar du något annat kreativt. En jury utser tio vinnare som bedöms efter kreativitet och uppfinningsrikedom. Observera att du måste ha ett öppet konto för att kunna delta i tävlingen. Tävlingen pågår under maj till och med den 30 juni.

600 tv-kanaler

På äldre bilder stoltserar tornet med stora parabolantenner. De ser ut att ha försvunnit idag, men i själva verket har antennerna bara blivit så mycket mindre att de inte syns från marken. Förklaringen är ny teknik som medger högre kapacitet trots minskad antennyta.  Numera finns också en omfattande satellitpark nedanför Kaknästornet. Den heter Skyport Kaknäs och är Teracoms upp- och nedlänkar till och från TV-satelliter och videoöverföringar till andra distributionsbolag, så kallad kontribution. Fram till år 2000 var Teracom delägare i de två satelliterna Sirius. SIRIUS 1 och SIRIUS 2 levererade högkvalitativa TV, radio, data, internet och multimedia kommunikationslösningar i Norden, Baltikum samt östra och centrala Europa. Satelliterna finns kvar, men heter idag Astra, beroende på nya ägarförhållanden.

I dagsläget passerar cirka 600 tv-kanaler Kaknästornet. 

Arkitektsonens egna bilder
Arkitektsonens egna bilder

Fem röster om arkitekturen

Kaknästornet är en av Sveriges mest ikoniska byggnader. Arkitekten Bengt Lindroos skapade tornet tillsammans med Hans Borgström. Bengt Lindroos var stolt över sin skapelse och såg den som tidlös – samtidigt är tornet med sin geometriska betongkonstruktion ett mycket tidstypiskt exempel. I podden berättar Bengt Lindroos själv om sitt torn och flankeras av tre idag verksamma arkitekter. Jan Fidjeland har arbetat för Lindroos och ritat en större tillbyggnad till tornets basbyggad. Marika Strömberg åt mjukglass i tornet som barn och har en förkärlek för det geometriska spelet mellan ljus och skugga. Johan Alvfors minns tornet från sin barndoms promenader – dess känsla av onåbarhet har följt honom även sedan han själv blev arkitekt. Bengt Linroos son Per Lindroos följde bygget av Kaknästornet på nära håll och medverkar med sina minnen från skapandet av ett landmärke. 

Spelrum Futurum

Walter Bengtsson skapade det fantastiska konstverket i Kaknästornets entré. Spelrum futurum är av koppar, nickel och emalj. Installationen berättar om människan i teknikens värld.

Varje månad visas verk av en konstnär som verkar i Walter Bengtssons anda som framtidsvisionär i Kaknästornet. Resterande delen av 2017 deltar dessa konstnärer i projektet Månadens konstnär i Kaknäs:

Lista: 

Juni 2017- Marie-Louise Landén
Juli 2017- Susanne Cederlund
Augusti 2017 – Per Ståbi
September 2017 – Magnus Rapp
Oktober 2017 – Jimmy Rosenholm

Snabb takt mot toppen

Det tog fyra år att bygga Kaknäs. Själva tornkroppen gjöts på bara 35 dygn med glidformsteknik, där gjutformen följer byggnadens växande. Gjuthastigheten var 4 meter per dygn. Arkitekterna fick frågan om att bygga tornet redan 1962, men det tog tid innan projektet föll på plats. Att hitta rätt plats tog tid; det fick inte vara för långt från Radiohuset och ett så högt torn behövde planeras noga för att hamna rätt i Stockholms skyline. Ett tag ritade Bengt Lindroos parallellt på ett tekniktorn och ett fristående publikt torn, innan beslutet fattades att dessa två delar skulle fusioneras i ett enda torn. 

”Hit måste man helt enkelt åka med gäster på besök som inte sett Stockholm ovanifrån. Med kikaren ser du ända till Mariannelund. Nja, kanske inte förresten, men grymt långt i alla fall.”

Kaknästornet recenserat på Yelp av Gunilla G.

På 155 meters höjd i Kaknästornet har det sedan invigningen och fram till idag funnits en restaurang med Stockholms högst belägna skybar. Den totalrenoverades så sent som 2016. Fönstren häruppe är av isolerglas och har en beläggning av guld, som stänger ute solvärme. 

Kaknästornet 360°

Upplev Kaknästornets fantastiska utsikt med hjälp av VR

Bright lights, big tower

Du har väl sett att Kaknäs är upplyst kvällstid? Grundbelysningen är ett vitt LED-ljus, men tornet byter då och då färg för att matcha årstider och viktiga tv- och radiohändelser. World Radio Day har en egen färg, liksom Melodifestivalen och Cancergalan. Under julen är det förstås rött och Kaknästornet har även varit regnbågsfärgat för att hylla festivalen Stockholm Pride. Philips ligger bakom tekniken för det upplysta Kaknäs. Det är uppbyggt med RGB-armaturer, som blandar blått, rött och grönt ljus för att ge olika färgupplevelser.

• 12 LED-strålkastare lyser upp tornet nerifrån
• 64 linjära LED-armaturer som belyser tornet uppåt är fästade tornets balkonger
• 4 strålkastare på balkongen precis nedanför restaurangen lyser på tornets översta del
• All belysning är kopplad till Teracoms befintliga nätverk och styrs från en pekskärm

Kolla in Kaknästornets olika ljusskrudar på Youtube

Dela