Kalas för Kaknäs

Den 13 maj 2017 firades Kaknästornets 50-årsdag med ett stort kalas.

Invigningen av tekniktornet skedde egentligen den 12 maj 1967, men vilken dag passar bättre för kalas än en lördag? På parkeringen nedanför Kaknästornet på Gärdet slog Teracom, som äger Kaknästornet, upp en festlig paviljong. Inne i tältet kunde besökarna se på film, testa VR-glasögon, fika, pyssla och mycket mer. Bilder från firandet hittar du på sociala medier under hashtagen #mittkaknäs.

- Kaknästornet har varit en central del av Stockholms skyline under 50 år, samtidigt som det spelat en viktig roll för distributionen av radio och tv över hela Sverige. Vi ville fira det ordentligt, dels med ett evenemang vid tornet, dels med aktiviteter på internet där alla kan delta med sina egna bilder och minnen, säger Marcus Hartmann, kommunikations- och marknadschef på Teracom.

Om Kaknästornet

När tornet invigdes bestod det svenska tv-nätet av en enda svartvit, analog kanal. I dagsläget passerar över 600 kanaler Kaknästornets utrustning för vidare distribution till Teracoms olika kunder. Till skillnad mot vad många tror sker ingen regelrätt utsändning från Kaknästornet, trots höjden. Det är istället Nackamasterna som förser Stockholmsområdet med marksänd TV och radio. Kaknästornet fungerar istället som distributions- och logistikcentral för rörlig bild och ljud. Via satellit och fiber tas hundratals kanaler emot, därefter paketeras innehållet om till lämpligt format och skickas vidare ut i olika nät.

Korta fakta om Kaknästornet

- Började byggas 1963
- Invigdes 1967
- Höjd: 155 meter, 170 inklusive mast
- Våningar: 34
- Hissar: Två stycken snabb¬gående (18 km/tim)
- Vikt: 10 600 ton
- Antal kanaler som passerar: 600
- Fönstren i Kaknästornet är belagda med en tunt lager guld som reflekterar en stor del - av solstrålningen
- Tornet är byggt för att motstå vindstyrkor på upp till 40 m/s vid marken respektive - 50 m/s i tornets topp.

Grattishälsningar från hela Sverige!

Kaknästornets födelsedag uppmärksammades runt om i hela Sverige. Från Ystad Allehanda i söder till NSD i norr hade alla artiklar om Kaknästornet. Nedan kan du se nyhetsinslag från SVT och TV4.

Se tv-kanalernas reportage här

SVT - Kaknästornet fyller 50 år

TV4 - Kaknästornet fyller 50 år